2010. október 22., péntek

A vállalatirányítás ezotériája

Ahogy azt az iskolában tanultuk, René Descartes azt állította: "Cogito ergo sum" (Gondolkodok, tehát vagyok). Jean-Paul Sartre, a huszadik században élt honfitársa kritizálta ezt az állítást. Ha csak gondolat lenne, akkor az nem terjedhetne ki önmaga felismerésére - mondja. Tehát a gondolat mögött kell legyen egy tudat, aki észleli a gondolatot. Ez az az öntudat, amit a materialisták az agy egy más síkú működésével azonosítanak, míg az idealisták a lelket vagy valami kozmikus tudat-töredéket sejtenek mögötte. A misztikusok ezen háttérben húzódó öntudat segítségével próbálják megtisztítani, rendezetté tenni a gondolataikat, érzelmeiket és egyensúlyba kerülni a külvilággal. A cél a tudatos gondolkodás, ami nyilván tudatos cselekvést eredményez.
Egy vállalat esetében a gondolat az ügyvitellel azonosítható: számlázás, raktárkezelés, könyvelés, projektkezelés, bérszámfejtés, stb. Azt kezeli az ügyviteli vagy vállalatirányítási rendszer. Bár ebből a rendszerből előállíthatók kimutatások, elemzések, ezek csak az ügyvitelt (gondolkodást) támogatják és nem a tudatos irányítást.
Ami a vállalati ügyvitel mögött a tudatosságot szolgálja az az üzleti intelligencia.
Gyakran szembesülök azzal, hogy egy KKV vállalatvezető érzései és a kollégáinak töredékes információja alapján irányítja a vállalatot, ami a legtöbbször jól működik, de az esetek legnagyobb részében kiaknázatlan profit szóródik szét az alkalmazottak, beszállítók és vevők között. Még nagyobb problémát okoz, ha változnak a körülmények (lásd válság), mivel ilyenkor az addig jól működő folyamatok, nyereséges termékcsoprtok gyakran az ellenkezőjébe fordulhatnak.
Önmagában a kontrolling és döntéstámogató rendszer "csak" számokat dobál ki magából, amit még a közgazdász felkészültésgű vezetők sem mindig tudnak értelmezni. Ehhez kell egy kontroller tanácsadó, aki megtanítja a pénzügyi tervezésre a felhasználót az adott rendszerben, a számokat értelmezve árat javasol a meglévő vagy új termékeknek, szolgáltatásoknak és előre jelzi a problémás dolgokat. Egy jól beállított kontrolling rendszer tartalmaz egy vezetői műszerfalat (lásd P@rtner.BI), ami áttekinthető módon, analóg mutatókkal és grafikonokkal mutatja, hogy forgalom, profit, költségek, készletentartási idők, ügyfélre fordított idők, projektköltségek stb. jó, elfogadható vagy rossz tartományba kerültek-e. Ez egy valamirevaló rendszer esetében PDAn vagy akár telefon is megjeleníthető, on-line megoldást jelent, amit a vezető, akár külföldi nyaralás közben is figyelemmel tud kísérni. És ha változnak a körülmények, akkor a tervező rendszerben a mutatók áttervezhetők, amik végigvonulnak a kapcsolódó folyamatokon és akár megváltoztatják a vállalat működését.
A vállalat lelke tehát az üzleti intelligencia. Tudat nélkül csak ösztönös és genetikus szinten működhet egy organizmus, az embert éppen ez emeli ki az állatvilágból. Egy cég pedig inkább csak vállalkozás, amíg a vezető kézbe nem veszi a számokat és tudatosan irányítva vállalattá nem alakítja.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése