2011. április 6., szerda

Vállalati sejtbiológia

Nemrég olvastam egy hasonlatot a vállalkozás és a fitt emberi test hasonlóságairól. Úgy gondolom, hogy ha a biológiában akarunk hasonló területet keresni a cégműködéshez, akkor ennél sokkal jobb hasonlatokat is találhatunk. Az emberi test egy évmilliók során kialakult, optimalizált szervezet, azt hiszem, hogy bárki a világon örülhetne, ha csak tizedennyire hatékony működésű céget tudna felépíteni - ilyen szempontból jó a példa. Viszont a vállalkozások jelenleg is a dzsungelben élnek, nyakig a küzdelemben, valahol az evolúciójuk kezdetén. Ilyen szempontból - véleményem szerint - nincsenek nem fitt, elhízott vállalkozások, csak olyanok, amelyek nem elég hatékonyan működnek. A hasonlat persze borzasztóan sántít, hiszen a vállalkozások nem a genetikában megismert módon szaporodnak.

A vállalkozást én inkább egy sejthez hasonlítanám, ami egy szövet része, a szövet pedig a szervezet része. A szöveteknek meghatározott feladatuk van a szervezetben, a sejtnek pedig hatékonyan együtt kell működnie a sejt-társaival. A sejt autonóm egység, saját energiatermelése, saját anyagcseréje, saját védelmi és kommunikációs rendszere, sőt egyesek szerint saját tudata is van. A szövetben lehetnek rosszindulatú sejtek, amik ellen meg kell védeni a szervezetet, és persze ad(óz)ni kell némi energiát a szervezetnek, cserébe a szervezet biztosítja a sejt számára a homeosztázist, azaz a működéshez szükséges optimális és nagyjából állandó feltételeket.

Mit kell tehát tennünk, ha a sejt funkciói szerint szeretnénk a vállalatunkat felépíteni?
A sejtmembrán létfontosságú része a sejtnek. Itt kezdődik a táplálékfelvétel, itt fejeződik be a kiválasztás, a sejtmembrán tartalmazza a kommunikációért és védelemért felelős fehérjéket is. Kell tehát a vállalatban egy külső réteg, ami a szabályozott kapcsolatot jelenti a külvilág felé. Ez persze nem lehet csak egy informatikai rendszer, de az ERP a webes és mobil rendszerek mindenképpen fontos részei a vállalati sejtmembránnak. A web a partnerek felé biztosítja a kapcsolatot, ez a vállalati sejt legkülső felszíne, a mobil rendszer pedig leginkább egy vállalati sejtből kinyúló nyúlványhoz hasonlítható. De a beszerzés, értékesítés is része a külső felületnek, ezek már az ERP funkcióihoz tartoznak leginkább.
Citoplazmában és a sejtmagban működnek a sejt életfunkcióinak fenntartásához és szaporodásához szükséges folyamatok. A vállalat belső működésével és irányításával azonosítható mindez, egy gyártó cégnél például ez a gyártási tevékenységben csúcsosodik ki. Itt a legfontosabb a folyamatok követése, automatizálása és kontrollja. Az ERP és BI ebben is nagyon fontos szerepet játszik.

Néhány perc alatt Ön is végiggondolhatja, hogy a sejtbiológia szemszögéből optimális-e vállalata működése.
Van az a szint persze, ahol az IT helyett a kockás füzet látja el az egyes folyamatok kontrollját, és léteznek olyan cégek is, ahol ez az információ egyes emberek fejében van. Azonban az, hogy működik valami, még nem jelenti azt, hogy hosszú távon életképes. Az evolúció éppen arra tanít bennünket, hogy a körülmények változásával az alkalmazkodni nem tudó entitások elpusztulnak. Vizsgálja tehát meg azt is, hogy mi az a feltételrendszer, ahol cége még működőképes, és van-e rá mód, hogy ezeket a határokat kitágítsa valahogyan. Vagy Ön szerint biztosak lehetünk abban, hogy a nagy szervezet (ország, Európa, világ), aminek mi kis sejtek részei vagyunk, biztosítja vállalkozásaink számára a működéshez szükséges viszonylag állandó, optimális feltételeket?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése