2011. május 2., hétfő

IT szolgáltatások hatékonyságának növelése cloud computing szolgáltatással

Mit jelent az, hogy „felhő technológia”? És miért hallunk róla egyre többet mostanában?

A számítási felhő fogalma azt jelenti, hogy a vállalatok és közintézmények, mint felhasználók, a különböző adatokat és szoftvereket egy hálózaton, például az interneten keresztül érik el és használják. A felhasznált információ a szolgáltatást biztosító számítógépén tárolódik, akár a világ másik végén. Az információk elérésének elősegítésével ez a technológia nagyban segítheti az európai vállalatokat, különösen a kkv-kat, hogy csökkentsék az IT költségeiket. A kormányzat számára pedig lehetővé teszi, hogy alacsonyabb költségen nyújtson szolgáltatásokat az állampolgároknak, és sokkal hatékonyabbá teszi a különféle számítások elvégzését.

Hazánkban még nincs kialakult gyakorlata ennek a technológiának. Azonban számos szakmai fórum foglalkozik a témával, mint a jövő technológiájával.

Magyarország legnagyobb rendszerintegrációs cégei is nagy jövőt jósolnak a cloud computingnak, számos projektet is indítottak ezen a területen, illetve a közelmúltban több cikk is foglalkozott a felhő technológia előnyeivel.

Ezzel kapcsolatban egy felmérés is készült, melyben a felhasználókat arról kérdezték, hogy miben látják a szolgáltatás legnagyobb előnyét. A megkérdezettek szerint a felhő technológia egy olcsó és rugalmas szolgáltatás, ahol csak azért kell fizetniük, amit ténylegesen igénybe is vesznek.

Ebben a kérdésben a szakemberek is hasonló véleményen vannak: a számítási felhő legnagyobb előnye a vállalatok és közintézmények számára, hogy nem kell drága szoftvereket és saját számítástechnikai infrastruktúrát vásárolniuk és fenntartaniuk, vagy házon belül adattárolásról gondoskodniuk. Ehelyett élvezhetik a hálózatokon, például az interneten keresztül távoli elérés előnyeit, a legmodernebb szoftvereket és adattárolási rendszereket, amelyet a külső szakosodott szolgáltatók kínálnak, és így sokkal megfizethetőbb és hatékonyabb információ technológiai rendszerekhez jutnak. Az Uniónak több projektje fut a számítási felhő területén.

Az elemzők azt várják, hogy a cloud computing piaca a következő években ugrásszerű növekedésnek indul szinte minden országban. Ekkor léphet ugyanis ez a technológia stabil, megbízható és produktív szakaszba.

Az IDC szerint az IT felszolgáltatás árbevétele a világon 17,4 milliárd dollár volt, ez 2013-ban már 44,2 milliárd dollár is lehet.

Ezen felbuzdulva számos hazai cég is igyekszik felvenni szolgáltatásai sorába ezt a technológiát (köztük vagyunk mi is).

Fejlesztéseink között nálunk is meg található a felhő technológia. P@rtner.Web termékcsoportunkon belül ügyfeleink a cloud computing struktúrájában használhatják üzleti rendszereinket.

Az Európai Unió legfontosabb projektjei a számítási felhő területén:

A RESERVOIR projekt célja egy európai számítási felhő infrastruktúra kiépítése.

A kutatási projekt egy olyan szoftver kifejlesztésére koncentrál, amely a fölös számítástechnikai kapacitást tenné elérhetővé azon vállalatok és közintézmények számára, akik ezt igénylik. A cél, hogy a vállalatok számára elérhetővé tegyék a nem kihasznált számítási infrastruktúrát egyfajta „felhő szolgáltatás” keretében.

A RESERVOIR versenyképes áron, igény szerinti mértékben szeretné biztosítani a szolgáltatást, anélkül, hogy nagyobb infrastrukturális beruházásra lenne szükség. Egy ingyenesen letölthető, szabad forráskódú szoftvert (OpenNebula) fejlesztettek ki, amely képes széleskörű számítási felhő szolgáltatásokat nyújtani Európában.

Az OPTIMIS kiemelten a kis-és középvállalatok igényeire koncentrál. A projekt célja olyan szoftver kifejlesztése, amely a kkv-knak segít vállalatirányítási alkalmazásokat telepíteni, futtatni és kezelni a felhőben.

Az ilyen típusú szoftverek 92 millió eurót generáltak 2010-ben, és a piackutatások szerint ez az összeg 2013-ra megháromszorozódhat. A legtöbb innováció ezen a területen történik.

Az OPTIMIS eszközrendszer független rendszerelemeket kínál, amelyeket a fejlesztők átvehetnek. A vállalatok elmozdulásával a hagyományos infrastruktúrától a felhő alapú infrastruktúra felé a meglévő vállalatirányítási eszközeik már nem elégségesek. Az OPTMIS célja, hogy segítsen a kkv-knak a felhő jobb és innovatívabb használatában.

A CONTRAIL célja, hogy optimalizálja a számítási kapacitások használatát. A kutatási projekt új módszereket keres, hogy a vállalatok felhőszolgáltatóvá válhassanak, amikor éppen rendelkeznek fölös kapacitással, a csúcsok idején pedig maguk is igénybe vehessék mások fölös kapacitását.

A projekt azt vizsgálja, hogy hogyan lehet a használaton kívüli erőforrásokat összegyűjteni és elérhetővé tenni mások számára. A Contrail projekt keretében vizsgálják például, hogy a számítási felhő hogyan csökkentheti a gyógyszerészeti kutatások költségeit és növelheti azok hatékonyságát.

Bővebben: Hogyan növelheti a számítási felhő Európa versenyképességét?

Forrás: euractiv.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése