2011. október 17., hétfő

Kkv-k és az informatika

Egy, a közelmúltban végzett elemzés (Infotér elemzés) szerint a hazai vállalkozások nemzetközi viszonylatban is jelentősen el vannak maradva a környező országoktól a korszerű infokommunikációs technológiák és megoldások használatában.
A hazai kis- és középvállalkozások jelenleg csak korlátozottan használják ki ezen megoldások előnyeit, pedig az említett technológiák a versenyképesség és a jövedelem termelés fontos elemei lehetnek.
Ennek a lemaradásnak több oka is van: többek között motivációs, képzettségi, finanszírozási tényezők is szerepet játszanak az elmaradásunkban.
Az igazsághoz - és az okokhoz - az is hozzátartozik, hogy a hazai kkv vezetők nincsenek tisztában azzal, hogy pontosan mire is használhatnák a korszerű infokommunikációs megoldásokat.
Nem tudatosult bennük, hogy milyen előnyöket, és főleg mennyi hasznot szalaszthatnak el ezen eszközök hiányában, részben emiatt is alacsony a beruházási hajlandóság ezen a téren.
Többek között ennek az eredménye az alacsony színvonalú vállalati folyamatintegráció, és az infokommunikációs technológiákban rejlő lehetőségek korlátozott igénybevétele.

Emellett a hazai kkv vezetők nagyrészt olyan személyek, akiknél fennáll a digitális írástudatlanság. Egy olyan korban lettek vállalkozók, és sikeresek, ahol még az internet, és a modern infokommunikációs megoldások nem játszottak szerepet. Így aztán nehezen ismerik el, illetve látják be, hogy ezek a megoldások valódi előnyt jelenthetnek számukra.
Illetve sokan tartanak attól, hogy egy komplex informatikai megoldás (erp) bevezetése egy külső szemlélő számára is betekintést engedne a vállalkozás financiális ügyeibe.
Egyes megoldásoknál a túlzott biztonsági- bizalmatlansági aggály is kritikus tényező, a céges döntéshozók tartanak attól, hogy bizalmas üzleti adataik mások (például versenytársaik) kezébe kerülhetnek.
Emellett a legtöbb kis- és középvállalkozás nem rendelkezik egyértelmű üzleti folyamatokkal, így azt sem tudják meghatározni, hogy milyen infokommunikációs megoldás felelne meg számukra, milyen folyamatokat és hogyan lehetne szoftveresen támogatni.
A fent vázolt probléma elég jelentős, melyet a hazai kkv-k valószínűleg egyedül nem is fognak tudni megoldani. Pedig a legújabb technológiák használatával milliós megtakarításokat érhetnek el a vállalkozások.
Ilyen például az informatikai felhő, mellyel egy 20 fős vállalkozás akár másfél millió forintnál is nagyobb megtakarítást érhet el 3 év alatt.
Csak az elektronikus levelezés megoldásában több százezer forintot spórolhat egy 20 fős cég azzal, hogy nem saját maguk alakítják ki a szükséges infrastruktúrát, hanem bérlik bérlik azt egy "felhő" szolgáltatótól.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése