2012. május 21., hétfő

Mikor kell fejleszteni?

avagy ha nem jól élezed a fűrészt, akkor előfordulhat, hogy tompább lesz

Egyszer olvastam, hogy akkor kell fejleszteni, amikor válság van. “Micsoda marhaság”- gondoltam. Ha válság van, akkor nincs pénzem és kedvem se fejleszteni, inkább ügyelek arra, hogy fennmaradjak.
Azóta persze rájöttem, hogy tényleg akkor kell... A minap például egyeztettünk egyik ügyfelünk ügyvezetőnőjével a projekt indulásáról, aki elmondta, hogy a korábbi rendszerük bevezetésénél az volt a fő gond, hogy egy nagyon pörgős időszakban kezdték a bevezetést. Kapkodós volt a felmérés, sürgették az éles indulást, mert rengeteg melójuk volt és az előkészítésre nem maradt idő. A rendszer persze több sebből vérzett és az orvoslásra is csak kis energiákat tudtak ráfordítani. Ezért a mi P@rtner.ERP-nk bevezetését egy nyugodtabb időszakban kezdik el és még a hétvégéjüket is rááldozzák, hogy a napi munka hullámai ne sodorják el őket ettől a startégiai dologtól.
Szóval erre való a válság. Ilyenkor kell megállnod és megélezned a fűrészeket, elrendezgetni a kivágott fákat, de akár a boltba is elmehetsz motoros fűrészt vásárolni. Csak ne felejtsd el, hogy a motoros fűrészbe benzin kell (vagy mi) és ha az elfogy és nincs pénzed újratölteni, akkor nagyon nehéz lesz azzal fűrészelgetni a fákat.
A válságban - tapasztalatom szerint - egyszerűbb külső finanszírozást szerezni (pl. pályázat) és az is jó, hogy ilyenkor óvatosabban bánunk a pénzünkkel. Így elkerülhetjük az ERP bevezetés egyik rejtett csapdáját: amikor elfogy a pénzünk a rendszer elkészülése előtt. Ez egy óriási probléma, amiről az ERPk értékesítői sunyin hallgatnak. Nyilván evés közben jön meg az étvágy és az elején nehéz még azt látni, hogy az újabb és újabb kitalált funkciók milyen plusz megoldandó problémákat hoznak magukkal. Viszont a problémával nagyon sokat találkozunk sikertelen bevezetéseknél, ahová minket hívnak tüzet oltani, de olykor a mi ügyfeleinknél is előfordul, ha kapkodós volt a rendszerfelmérés.
Ahogyan a házépítésnél is javasolják, az ERP bevezetésnél is az eredetileg kiajánlott büdzsé legalább 150%-val kell rendelkezned, hogy biztosan be tudd fejezni a projektet. De a plusz 50%-ot dugd el nagyon és ne használd csilli-villi funkciók vásárlására. Arra majd akkor lesz szükséged, ha az indulásod forog majd veszélyben. Ha ennél is többet szeretne a bevezető cég, akkor az már valószínűleg nem a Te hibád. Csak sajnos ilyenkor már benn vagy az alagútban...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése