2011. június 21., kedd

Hazai KKV-k külföldön

Több koncepció is született arra vonatkozóan, hogyan lehetne elősegíteni a hazai kis- és középvállalkozások külpiaci tevékenységét. A két legjelentősebb megoldás az ún. Magyar Főnix, és a KKVHÁZ Zrt. klaszter terve.

A Magyar Főnix koncepciót a Magyar Külgazdasági Szövetség dolgozta ki. Ez a megoldás a legalább 51 százalékban hazai bejegyzésű, illetve magyar magánszemélyek tulajdonában lévő kkv-knak nyújtana komplex choaching szolgáltatást. A megoldás állami támogatásából azonban ez idáig nem lett semmi, így már csak egy meglévő cég fejlesztéséről van csupán szó. Ez lenne a Tesco Consulting.

A KKVHÁZ Zrt. egy közösségépítő klaszter koncepcióval állt elő. Gulyás József, a KKVHÁZ vezetője szerint már pár 10 millió forintos állami támogatás is elég lenne a vállalkozások gazdasági hálózatként elképzelt klaszter startjához.

„A külgazdasági klasztertársaság a határon innen és túl tevékenykedő együttműködő kkv-k versenyképességét szeretné növelni, hiszen gyakori, hogy az eltérő cégek kapacitása nem elegendő a külpiacokra való kijutáshoz, ám együtt már nyílna lehetőség számukra, akár a világpiacon is.” – mondta Gulyás József.

A tervek szerint első lépésben a klaszter a kínált termékeket, szolgáltatásokat a világhálón tenné ismerté, és csak ezt követően szervezne személyes tárgyalásokat. Hogy végül melyik koncepció fog megvalósulni, azt még nem lehet tudni. A döntéshez először el kell fogadni a külgazdasági stratégiát, csak ezt követően tudják majd megítélni, hogy mennyi pénz áll rendelkezésre a kereskedőház-szerű projekt céljaira.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése