2011. június 7., kedd

Miért félünk az internetes vásárlástól?

Külföldön egyelőre jobban elterjedt az online vásárlás vagy internetes vásárlás, és lassan hazánkban is egyre elfogadottabbá válik (pl. internetes könyváruház, internetes jegyrendelés). Egyre több webáruház nyílik meg, utat nyitva az internetes kereskedelem számára.

Tagadhatatlan, hogy az internetes vásárlás olcsó, emellett kényelmességéhez és választékának gazdagságához kétség sem férhet. Vannak azonban olyan apró részletei, mondhatni buktatói, melyek miatt sokan ódzkodnak a látatlanban való vásárlástól, még akkor is, ha kétségkívül szigorú jogi szabályzás védi a fogyasztói érdekeket.

A magyar EU-elnökség keretében a közelmúltban Budapesten megrendezésre került egy nemzetközi konferencia a fogyasztók európai napja alkalmából. A rendezvényen arra is fény derült, hogy a fogyasztók még távolról sem élnek eléggé ezzel a lehetőséggel, és ennek egyik legfőbb oka a bizalmatlanság.

Egy bizottsági felmérés szerint a megkérdezettek 62 százaléka fél, hogy átverik, vagy csalás áldozata lesz. És a megkérdezettek közel fele nem akar bajlódni az ilyenkor előforduló szállítási problémákkal.

Ennek ellenére évről évre nő az érdeklődés az internetes vásárlások, webáruházak kínálata iránt.

Felbecsülhetetlen előnnyel jár, hogy földrajzi korlátok nélkül, szinte bárhonnan bármilyen dolog beszerzésére képessé teszi az embert ez a vásárlási forma. Emellett lehetőség van arra, hogy összehasonlítsuk az egyes kereskedők termékeit, illetve árait, a kínálatot lényegesen áttekinthetőbbé teszi.

Az Európai Unió is igyekszik biztonságosabbá tenni ezt a vásárlási formát, leginkább a határon átnyúló e-kereskedelem vonatkozásában. Napirenden van az általános fogyasztói jogok irányelvének reformja, a termékbiztonság mielőbbi kiterjesztése a szolgáltatásokra, az adatvédelem garantálása és a tisztességtelen piaci magatartás szigorú szankcionálása.

A várakozások szerint a határokon átívelő elektronikus kereskedelem elősegítésével mintegy 10 százalékos megtakarítás biztosítható az európai polgárok számára.

Jacqueline Minor, az Európai Bizottság illetékes igazgatója szerint jelenleg 745 eurót tud megspórolni az átlag uniós fogyasztó évente, ha a száz legolcsóbb terméket így szerzi be, ám ezt az összeget rövid idő alatt 1746 euróra lehetne növelni, ha az e-kereskedelem útjából eltűnnének a korlátok.

Hazánkban a mostani parlamenti ciklusban van először fogyasztóvédelmi állandó bizottsága az Országgyűlésnek, ez már nagy előrelépésnek számít, és törvény is készül a terület szabályozására, amelyet a kormány tervei szerint még az idén elfogadnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése