2011. december 6., kedd

Bajban a hazai informatikai ipar

Az informatikai cégeknél egyre csökkennek a megrendelések, ami nehéz helyzetbe sodorja az egész iparágat. Mi ennek az oka? Elsősorban az, hogy mind a magánszektorban, mind az állam részéről érvénybe léptek megszorítások, illetve költségcsökkentések, ami természetesen kihat az informatikai szektorra is. Az intézmények minden spórolási lehetőséget igyekeznek megragadni.

A közelmúltban Vályi-Nagy Vilmossal, a kormányzati informatikáért felelős helyettes államtitkárral készítettek egy interjút a témában. Beszámolója szerint az elmúlt időszakban csökkentették a vállalatok informatikai költségeit, stabilizálták a kiadásokat, és mindezt úgy, hogy közben nem csökkent a szolgáltatás színvonala.

Az informatikai projektek egyik sajátossága, hogy mindig késve valósulnak meg, ami rengeteg plusz költséget eredményez. Erre lenne megoldás, ha a szervezetek rendelkeznének projektszabályzattal, amely részletezné a bevezetés lépéseit, előre feltárva az esetleges csúszások okait. Emellett szigorúbb felügyelet, irányítás és ellenőrzés is szükséges az informatikai projektek kapcsán.

A kormányzati intézmények szoftver-licenszgazdálkodását megvizsgálva eddig 30-50 százalékkal tudták csökkenteni a kiadásokat, és a kormány nagyot lépett a nyílt forráskód irányába. Szerveroldalon már több ilyen alkalmazást használnak, kliensoldalon még kevesebbet, de ez is megváltozhat a jövőben. Folyamatban van egy kormányrendelet előkészítése, amiben a kormány egységes, szabványos és nyílt fájlformátumok használatát írja elő.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése