2011. november 24., csütörtök

Versenyfutás az adatainkért

Az információ hatalom. Ezt a mondást alapul véve nem szabad csodálkoznunk azon, hogy a cégek, az államok, a hackerek, sőt még a bűnözők is versengenek egymással azért, hogy melyikük tud több adatot megszerezni. Ma már szinte mindenkinek van legalább egy felhasználói fiókja valamelyik közösségi oldalon, és időnk jelentős részét a számítógép előtt, az interneten töltjük. És bizony rengeteg adatot, információt osztunk meg magunkról másokkal.

Sokan küzdenek azért, hogy az IT világban kiemeltebben jelenjenek meg a polgári jogok, és az emberek jobban odafigyeljenek arra, hogy kikkel és milyen információt osztanak meg.

A Web 2.0 korszakkal szinte bárki, nagyon könnyen hozzáférhet az adatainkhoz. A gazdasági élet szereplői pedig egy idő után rájöttek arra, hogy felhasználói adataink által nagyon sok pénzhez juthatnak. Így elkezdték az adatgyűjtést. Sokan nem is tudják, hogy mennyi információ kerül fel róluk a világhálóra, és hogy ezeket kik használják fel. Az embereknek meg kell tanulniuk vigyázni az adataikra, és odafigyelni arra, mit hoznak nyilvánosságra magukról az interneten.

Az elmúlt évek tapasztalatai megmutatták, hogy szükség van egy globális adatvédelmi kódexre, mely véd minket. A technika fejlettségének köszönhetően már nem csak a felhasználók adatai vannak veszélyben. Az egyes cégek és intézetek adatai ugyanolyan nagy kockázatnak vannak kitéve, mint a mi adataink.

Ezért használjuk az internetet kellő megfontoltsággal és felelősség tudattal. Nem szabad mindig csak az Ok gombot nyomkodni, mindig meg kell vizsgálnunk az adatvédelemmel kapcsolatos beállításokat is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése