2011. november 16., szerda

A hatékony honlap titka

Előbb- utóbb minden honlap tulajdonosban felmerül az a kérdés, hogy weboldalát vajon megtalálja-e az a célközönség, akit el szeretne érni? Legyen ugyanis bármilyen igényes, jól megszerkesztett és felépített egy weboldal, ha nem találnak rá a potenciális ügyfelek, akkor nem tudja beteljesíteni a célját. Mi a megoldás? Keresőoptimalizálás.
Amikor informálódunk az internet segítségével, akkor általában a Google-t hívjuk segítségül. Kulcsszavakat írunk be a keresőbe, és a kiadott találatok között válogatunk.

A Google az alapján hozza fel a honlapokat a találati listában, hogy hogyan épül fel a honlap annak a beírt kulcsszónak a tekintetében. Tehát az egyik legfontosabb dolog megtalálni az összhangot a honlapunk és a látogatók által beírt kulcsszavak között.
Leginkább azt kell szem előtt tartanunk, hogy a leendő látogatók egy konkrét problémára keresnek megoldást. Ha például egy miskolci egyetemista a kiadó lakásoknak szeretne utána nézni, akkor nem érdemes csupán az "albérlet" szóra rákeresni. Hiszen ebben az esetben nem csupán a miskolci lakások jelennének meg a találatok között, hanem például budapesti vagy nyíregyházi is.
Érdemes tehát pontosítani, például így: "kiadó lakások Miskolcon". Ekkor már releváns, megfelelő találatokat fog felhozni számára a Google.
Tehát teljességgel ésszerű, hogy a látogatók további kulcsszavakkal szűkítenek, mert az általános kifejezések beírásával általános találatokat kapnak, ami egyre kevesebb esetben egyezik pontosan az elképzelésükkel. Így hát ésszerű a látogatók tevékenységéhez és a keresési szokásaikhoz igazodva megválasztanunk a kulcsszavakat, amire optimalizálhatunk, hogy a ténylegesen potenciális vevőkörünk szeme elé kerüljünk a keresés során.

Érdemes tehát elgondolkodni azon, hogy a leendő ügyfeleink vajon milyen szavak alapján keresnek, milyen kifejezéseket használnak, és ezeket felhasználni a weboldalunk felépítésénél.
Fontos, hogy ne a saját elképzeléseinket vegyük alapul, hiszen mi szakemberek vagyunk. Gondolkodjunk a laikus felhasználó fejével. Akár azt is megfigyelhetjük, hogy az érdeklődőink, ügyfeleink, milyen szavakat használnak, amikor segítségért fordulnak hozzánk.
És ha mindent jól csináltunk, weboldalunk igazodni fog látogatóink szokásaihoz, és sikerül megteremtenünk az összhangot a honlapunk és az érdeklődőink igényei között.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése