2012. február 24., péntek

Hazai cégek és az informatikai biztonság


A hazai vállalkozások nagy része már tisztában van azzal, hogy minden, magára valamit is adó vállalkozásnak az informatikai rendszerük biztonságára is oda kell figyelnie. Hazánkban azonban még mindig az a jellemző, hogy a cégek nem költenek az IT biztonságuk kiépítésére.

A mikro vállalkozások több mint 50%-a rendszeresen használja az internetet munkája során, mégsem érzik fontosnak, hogy szakemberek segítségével biztosítsák vállalkozásuk informatikai rendszerének megbízhatóságát. A Magyar Telekom egyébként a közelmúltban végzett egy felmérést a témában. A maximum 9 főt foglalkoztató vállalkozásokat kérdezték arról, hogy mennyire tartják fontosnak az informatikai rendszerük biztonságos működésének kialakítását.

A felmérés eredménye szerint a 350.000 cégből közel 200.000 kisméretű vállalkozásnak fontos az informatikai háttér biztonsága üzletük szempontjából.
A cégek 10 %-a használ informatikai biztonsági megoldásokat, azonban nagy részük nem vesz igénybe külsős segítséget, például fizetős vírusirtót, tűzfalat vagy spamszűrést.

A cégek kétharmada már belátja, hogy az IT biztonság kiépítése fontos, és megoldandó feladat, és valamennyit költenek is az IT biztonságra. Annak fejlesztésére, legyen szó biztonsági programokról, szolgáltatásokról vagy az eszközök megújításáról, viszont már csak kevesen terveznek pénzt fordítani.

Az informatikai rendszerükhöz kapcsolódó döntések meghozatalakor az érintett vezetők elsősorban barátaik, rokonaik és ismerőseik döntéseire támaszkodnak, 68 százalékuk bízik meg inkább bennük, mint a professzionális megoldásokban. Ugyanakkor a vállalkozások 23 százaléka már rendszergazda vagy professzionális informatikai cég segítségét is igénybe veszi.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése