2012. február 29., szerda

Ügyfélkör bővítés egyszerűen és gyorsan

A bizonytalan gazdasági kilátások miatt a cégek számára egyre nagyobb feladatot jelent a hatékony ügyfélkör bővítés, pedig ez minden vállalkozás életében egy nagyon fontos feladat.

A gazdasági válság közepette a cégek talpon maradása még inkább az eladások függvénye. Ilyen időszakban a cégvezetőknek elengedhetetlen megtalálniuk azokat az eszközöket, melyekkel magukhoz vonzhatják és vásárlásra ösztönözhetik vevőiket.

Neves kutatók által végzett felmérések alapján a következő 4 tényező befolyásolja leginkább a vásárlói döntéseket:

1.Nem gondolkozni szeretnénk, hanem vásárolni

Testünk, agyunk a gondolkodáshoz energiát használ fel, így minél több vacillálást kíván egy termék kiválasztása és megvásárlása, annál inkább elfáradunk. Vagyis minél több információ zúdul az ügyfelekre, minél több a választási lehetőségük, annál biztosabb, hogy a végén semmit sem vesznek majd.

Ezért legyen minél egyszerűbb a vásárlási folyamat, és csak a legfontosabb információkkal, adatokkal terheljük a vásárlókat a termék választás időszakában.

2. "Csak nehogy rosszul válasszak"

A vevők ösztönösen óvakodnak a bizonytalantól, mert mindnyájan sokkal intenzívebben éljük meg a veszteséget, mint a nyereséget. A cégek ugyanakkor azon fáradoznak, hogy megpróbálják meggyőzni a vásárlókat: az új mindig jobb. Célszerű inkább arra rádöbbenteni a vásárlót, mi mindent hagyna ki, ha egy másik terméket vinne haza.

3. "Szerelem első látásra"

A vásárlók szeretik azt hinni, hogy ésszerűen és tárgyilagosan választanak, de az első benyomás bizony háttérbe szorítja az objektivitást. Az első találkozás az ügyféllel döntő fontosságú. Óvatosan kell megfogalmazni az első mondatokat, az első árajánlatot, és meg kell komponálni a vevő első lépését az üzletben, azt, hogy milyen élmény érje, amikor a boltba belép.

4. "Jobb a biztos, mint a bizonytalan"

Mindenki vágyik arra, hogy valamiben az első, igazi úttörő legyen. De a tudatalattink és a társaktól való függésünk miatt fontosak nekünk a szóbeszédek, és adunk mások véleményére. Ebből a tényből kiindulva elég csak meggyőzni az ügyfelet arról, hogy mindenki az adott terméket keresi és veszi. Így elérhetjük, hogy a biztonság érzése felülkerekedjen a bizonytalanságon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése