2012. április 16., hétfő

Pályázat: jó vagy rossz?

Az utóbbi években a különféle pályázatok meghatározó szerepet töltöttek be a vállalkozások életében. Szinte minden területre találunk már egy megfelelő pályázatot, legyen az eszközbeszerzés, továbbképzés, informatikai rendszer kiépítése, stb. Ennek ellenére nagyon sok cég még mindig fél belevágni egy pályázati projektbe. Annak ellenére, hogy itt zömében vissza nem térítendő forrásokról van szó, az ismeretlentől való félelem erősebbnek bizonyult a fejlődés lehetőségétől.

Munkám során rengeteg cégvezetővel találkozom, s tapasztalatom szerint sokan nem is sejtik, milyen lehetőségek rejlenek az uniós támogatásokban.

Akár 100%-os támogatással képzési pályázatokon vehetnek részt (TÁMOP 2.1.3), vagy 40%-os támogatás mellett gépeket, eszközöket szerezhetnek be (GOP 2.1.1/A). Emellett pályázhatnak technológiai beruházásokhoz kapcsolódó projektekre, vagy akár 50%-os "árengedménnyel" fejlesztheti informatikai rendszerét (GOP 2.1.1). E pályázat keretében elnyerhető támogatás mértéke maximum 40-50 %, összege pedig minimum 1 millió, de legfeljebb 10 millió forint. A pályázatok benyújtása 2011 július 1-től 2012 december 31-ig lehetséges.

Találkoztam már olyan céggel, aki pár évvel ezelőtt kategorikusan elzárkózott a pályázattól. Azonban a közelmúltban úgy döntött, pályázati forrásból bővíti cégét: új telephelyeket és modern ügyviteli rendszer bevezetését tervezte. A bökkenő csak annyi volt, hogy időközben abban a térségben, ahol ő tevékenykedett, a pályázatokat már felfüggesztették.

A fenti példa is jól mutatja, hogy rengeteg pénzt nem használunk fel a rendelkezésünkre álló keretből. Pedig igény és érdeklődés az lenne a pályázatokra, csak a gondolkodásmódot kell megváltoztatni, és kicsit merészebbnek lenni.

1 megjegyzés:

  1. főleg ,ha félévig, vagy évekig elhúzza a drágalátos Állam a kifizetést, ezzel teljesen ellhetetlenítve a vállalkozást és partnereit.... amúgy egész jó lenne, tényleg..

    VálaszTörlés