2012. március 26., hétfő

Munkáltatói cenzúra - Facebook

Manapság már szinte mindenkiről elmondható, hogy tagja valamilyen közösségi oldalnak, ahol barátaival beszélget, képeket oszt meg magáról, illetve reagál mások bejegyzéseire. Az ilyen online jelenlét már természetes része életünknek, és eddig szigorúan magánügyként kezelhettük. Igaz, többször volt már terítéken a téma, hogy milyen tartalmakat oszthatunk meg következmények nélkül magunkról ezeken az oldalakon. Hiszen az interneten minden örök: visszakereshető, félreértelmezhető, egy-egy kínos kép, véleménynyilvánítás évek múltán is felhasználható ellenünk.
A fenti gondolatmenetből kiindulva az a legújabb módi, hogy a munkáltatók, és iskolák előre bekérik tagjaik facebook jelszavát, hogy ellenőrizhessék oldalukat, illetve szükség esetén cenzúrázzanak.

A közelmúltban egy brit hírügynökség közölt egy esetet, amikor az állásinterjú során a személyzetisek elkérték a pályázók facebook jelszavát, hogy a leendő munkáltatók ellenőrizni tudják a hátterüket. Sőt, sok munkáltató szankcióként elbocsátást helyez kilátásba, amennyiben a dolgozó nem adja meg a jelszavát.

Az osztrák közszolgálati rádió és televízió (ORF) a munkatársai számára irányelveket fogalmazott meg arról, hogy hogyan viselkedjenek az internetes közösségi oldalakon. Az osztrák közszolgálati média Szerkesztői Tanácsa által megfogalmazott útmutatóban első pontként kiemelték: "nem csak magánszemélyként tekintenek rád az interneten, hanem ORF munkatársként is." A 10 pontba foglalt, 13 oldalas iránymutatásban hangsúlyozzák, hogy nem "szájkosarat" akarnak alkalmazni, sokkal inkább arra bátorítják a kollégákat, hogy "aktívan, de felelősség teljesen" jelenítsék meg magukat a közösségi oldalakon. Mint írták, az irányelveket ajánlásnak, és nem utasításnak szánják.

A fentiekre természetesen a Facebook is reagált. Közzétettek egy tájékoztatót, amiben felhívják a felhasználók figyelmét, hogy nem kötelesek kiadni a jelszavaikat, sőt, jogellenes is, ha valaki ilyet kér tőlük.

Erin Egannek, a Facebook személyiségvédelmi illetékese szerint, ha a "virtuális átvilágítás" során a munkáltató tudomást szerez arról, hogy a pályázó tagja valamilyen privát csoportnak, akkor a jelentkező elutasítása miatt könnyen diszkriminációval vádolhatják.

"Felhasználóként senkit sem szabadna arra kényszeríteni, hogy magánjellegű információkat és beszélgetéseket osszon meg egy állás megszerzése érdekében. A felhasználó ismerőseként pedig senkinek sem szabadna amiatt aggódnia, hogy a privát beszélgetéseik és információváltásaik illetéktelen kezekbe kerülnek mindössze azért, mert az adott felhasználó állást keres."

A jelszavak kiadásának megtagadása az "internetes etikett" egyik legfőbb alapelve. A Facebook szerint a munkáltatók gyakorlata nem csupán a magánszféra megsértése miatt aggályos, de komoly biztonsági kockázatot is jelenthet a közösségi hálózat számára.

A hírek szerint a Facebook egyenlőre nem tervezi, hogy jogi lépéseket indít egyes munkáltatók ellen, de minden erejével azon van, hogy jobb biztonsági körülményeket teremtsen a felhasználói számára.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése