2009. július 13., hétfő

E-számla, azaz a papírmentes iroda

Gazdaságos és költségkímélő


Minden vállalkozás vezetője, aki a költséghatékonyságot szem előtt tartja, igyekszik a nem produktív, ügyviteli folyamatok költségeit lefaragni. Az egyik ilyen jelentős költségtétel a számlázás, ami az elektronikus számlázás bevezetésével csökkenthető.


Milyen költségek és hol csökkenhetnek az elektronikus számlázásra való áttérés esetén?


Nincs nyomtatási költség
A számlázás egyik legjelentősebb tétele a nyomtatás. Itt nem csak a papírköltség megtakarításával lehet számolni, hanem többek között a nyomtató amortizációjával, a nyomtatófesték pótlásával, valamint a számla kinyomtatásának emberi ráfordítás időszükségletével is.

Nincs postaköltség
A másik legjelentősebb költségtétel a postai díj. Itt megspórolható természetesen a kézbesítés, postázás költsége, de szintén ezzel kapcsolatban merül fel a boríték és az emberi munka, mely a borítékolást és a postára járást is magában foglalja.

Nincs papírtárolás
Az elektronikus dokumentum - így az elektronikus számla - nagyobb mennyiség esetén is lényegesen kisebb helyen tárolható, mint a kinyomtatott, papír alapú dokumentum, ezáltal jelentősen csökkenthető a tárolás költsége. Egy irat visszakeresésére fordított idő is sokkal kisebb (az esetek nagyon jelentős részében), ha azt nem papírdobozok közül, hanem egy jól működő informatikai rendszerből kell kikeresni.

Gyorsabb pénzbevétel
Mivel a számla elektronikusan áll elő, ezért felgyorsul az előállítás munkafolyamata és a számla ügyfélhez való kézbesítésének ideje is. Tekintettel arra, hogy az elektronikus számla eljuttatása a vevőhöz, ügyfélhez elektronikus formában zajlik, így a posta sokszor több napos kézbesítési idejét percekre (másodpercekre) lehet csökkenteni. Azáltal, hogy a vevő előbb kapja meg a számlát, így fizetése is előbb válik esedékessé.

Felszabadítható munkaerő
A fenti felsorolás szerint jelentős munkaráfordítás takarítható meg egy automatizált elektronikus számlázási rendszer használatával, s az így felszabaduló munkaerő más területeken hasznosítható.

Kisebb környezeti terhelés
Az elektronikus számlázási folyamatok erőforrás-szükséglete (nyersanyag, energia) a papír alapú számlázásnál kisebb, tehát a folyamat kevésbé terheli a környezetet, kevesebb szennyezőanyagot és energiát kell felhasználni hozzá, így nemcsak a költségeket, hanem
az élővilágunkat is kíméli (persze csak ha helyesen alkalmazzuk).

Természetesen e szempontok nem mindenkinél és nem azonos súllyal jelentkeznek. Véleményünk szerint érdemes ezeket (akár továbbiakat is) figyelembe venni és az adott körülményeket konkrétan elemezni, így reális rálátása lesz arra vonatkozóan, hogy valójában mennyi költséget fordít számlázásra.


E-számla kompatibilis szoftverek


A Pannon Szoftver Stúdió valamennyi szoftvere e-számla kompatibilis, így bármely számlázó programhoz, de akár az ERP rendszerhez is hozzákapcsolható az elektronikus számlázási szolgáltatás. Termékeinkhez jelenleg az alábbi elektronikus számlázási szolgáltatások érhetőek el:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése