2009. július 26., vasárnap

Most akkor ERP vagy vállalatirányítás?

Bár a két fogalmat szinonímaként használják (a Pannon Szoftver Kft. is), az Enterprise Resource Planning (ERP) egész mást jelent, mint a vállalatirányítás. Az előbbi a vállalati erőforrások tervezése, az utóbbi az én értelmezésemben valami bővebb fogalom: minden információ nyilvántartása és kontrollja, ami egy adott cég irányításához szükséges.
Mi magyarok egy kicsit lebecsüljük a honfitársaink képességeit - nem csak a szoftverek esetében, de minden más területen is -, de íme egy újabb példa (a sok magyar Nobel díjas és zseni mellé), hogy a magyar nyelv és gondolkodás sokkal általánosabban szemléli ugyanazt a problémát, mint az angolszász.
Szembetűnő különbség még, hogy a magyar szó az operatív részt hangsúlyozza, míg a "planning" inkább a vezetői tervezést sugallja és talán jogosan merül fel a kérdés, hogy hol fér ebbe bele az ügyvitel, ami azért egy ERP-nek az egyik legfontosabb dolga.

A Pannon Szoftver Kft. értelmezésében a vállalatirányítás az információk csoportosítását és rendelkezésre bocsátását jelenti - és itt az információk nemcsak (az egyébként nagyon fontos) kapacitástervek, cikkmérlegek, cash flow, stb., hanem az emailek, dokumentumok, események, bizonylatok organikus, témakör szerinti rendezését és csoportosítását is. A P@rtner.ERP filozófiája szerint a vállalatirányítási rendszer használata mellett nincs szükség külön fájlszerverre, könyvtárstruktúrára, email kezelésre, naptárra - minden információ és üzenetküldés a rendszeren belül valósul meg teljes integráltságban és a felhasználó észjárása szerinti témacsoportokhoz hozzácsatolva, hozzákötve, gyorsan kereshető, informatív módon.

Még néhány hónapja egy egyetemen tanítottam a vállalatirányítási rendszereket és hivatalból számos megoldást végig kellett böngésznem, de nem találtam olyan rendszert, ami a hagyományos ERP funkciókat ilyen módon ötvözte volna a CRM, dokumentumkezelés, projektmenedzsment és egyéb adminisztrációs tevékenységekkel, valamint az üzleti intelligenciával.

Egyre több olyan ügyfél van, ahol ez a szemlélet nélkülözhetetlen és eddig a megoldás a különböző szigetrendszerek költséges és általában problémáktól nem mentes "összeintegrálása" jelentette. Ezek általában a szolgáltató, de közben kereskedelememmel vagy akár gyártással foglalkozó cégek.
"Egy szoftver vagy jól kezeli a kereskedelmet és a raktárnyilvántartást, vagy projekt szemléletű, de akkor sokszor még számlázni se tudok benne!" - panaszkodnak az ügyvezetők. A P@rtner.ERP erre nyújt igényes megoldást: igényesen és alaposan kezeli a kereskedelmi, gyártási és tervezési folyamatokat - ugyanakkor az eseményeket, projekteket, work-flowt.
De a hagyományos cégeknél is, pl. egy sorozatgyártást folytató cégnél, akinek állandói vevői vannak felmerül a projektmenedzsment és a CRM szükségessége. Indítani akarnak egy új terméktervezést vagy pályázatot írnak - ezek ugye projektek, a beérkező vevői emaileket iktatni akarják az adott céghez, hogy később gyorsan megtalálják.

Győződjön meg róla Ön is: P@rtner.ERP
Töltse le a demót: P@rtner.ERP demó letöltése

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése