2011. július 18., hétfő

Szakmai kitekintés: Bizományos funkció a P@rtnerben

A közelmúltban egy kedves ügyfelünk kérésére tökéletesítettük egyik funkciókat, a Bizományos értékesítést, jelentősen leegyszerűsítve ezzel a hozzá kapcsolódó munkafolyamatot.

Az új, speciális megoldásunkról a projekt vezetője mesélt:

Az ügyfél igénye az volt, hogy a bizományos partnereinek kiadott készleteket követni tudja. Napra kész információ szükséges számára, hogy kinél, milyen cikkekből, milyen mennyiségek találhatók.

Kézenfekvő megoldás lett volna, ha a bizományos partnereknek saját raktárakat hozunk létre, és minden cég saját raktárának a készletét kérdezzük le. Ennek az volt az akadálya, hogy rengeteg bizományos partnerük van (kb. 800), és ennyi raktár létrehozása nem lett volna túl elegáns megoldás. Működés szempontjából nem lett volna ennek sem akadálya. Azonban három speciális bizonylattípussal jelentősen leegyszerűsítettük az ezzel járó munkát.

A megoldás a Partnerben:

Három speciális bizonylattípussal valósul meg a bizományos folyamat kezelése: Bizományos kiadás, Bizományos értékesítés, Bizományból visszavét.

Egyetlen bizományos raktárra van szükség, amelyen keresztül a készletmozgások megvalósulnak. Ennek a bizományos raktárnak a létrehozása könyvelési szempontból szükséges, mert amíg nem lett az áru ténylegesen értékesítve, addig a cég tulajdonában, készletén van. Csak akkor szabad lekerülnie a készletről, ha Bizományos értékesítés történik.

A Bizományos visszavétel, és a Bizományos értékesítés bizonylatok készítése közben a CTRL+U ablakban a felhasználó információt kap a bizományos partnernél található szabad bizományos készletről. Ez a mennyiségi adat tájékoztató jellegű. Ezt a mennyiséget a Partner a fent három speciális bizonylaton szereplő mennyiségekből számolja ki (Bizományos kiadás, Bizományos értékesítés, Bizományból visszavét).

Mivel a bizományos mozgások mindig a Bizományos raktáron keresztül történnek, ezért a raktárkészlet lekérdezésével mindig lehet tudni, hogy melyik cikkekből milyen mennyiség van kint bizományban.

Az itt nem látható, hogy kinél vannak a nevezett cikkek, ezért erre a célra egy kimutatás készült. A kimutatás neve Bizományos forgalom kimutatás.

Ezen a kimutatáson két lehetőség van a bizományos mozgások lekérdezésére. Forgalmi kimutatás - Adott időszak bizományos kiadás, bizományos visszavét, és bizományos értékesítés mozgásainak lekérdezése, valamint Egyenleg - Az aktuálisan kint lévő bizományos készletek megjelenítése. Forgalmi kimutatás esetén a felhasználó választhat részletes, vagy egyszerű nézetet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése