2011. augusztus 30., kedd

Félnünk kell az e-számlától?

Ön hogyan döntött ebben a kérdésben? A hazai vállalkozók többségéhez hasonlóan a hagyományos, papír alapú számlák mellett tette le a voksát? Vagy a bátrabbak táborát erősíti, és már váltott az elektronikus számlázásra?

Az elektronikus számlázás olcsó, hatékony és rugalmas alternatíva a papír alapú számlával szemben, a hazai cégek többsége mégis félve, vagy egyáltalán nem használja ezt a megoldást.

Pedig az Európai Tanács célkitűzése szerint 2013. január 1-jétől az Unió határain belül a papír alapú és elektronikus számlák egyenértékűnek minősülnek. Ennek ellenére sokan még mindig félnek váltani, melynek egyrészt a jogi szabályozottság kiforratlansága az oka, másrészt az emberek nincsenek tisztában az elektronikus számlázáshoz szükséges technikai követelményekkel.

Jelenleg az elektronikus számlák kiállítására kétféle megoldás ismert: egyrészt a PKI rendszerű, legalább fokozott biztonságú elektronikus aláírással és időbélyegzővel ellátott elektronikus számlázás, másrészt az elektronikus adatcsere rendszerben (EDI) történő számlázás.

Az e-számlák formátumára, a kézbesítés útjára nincs különösebb rendelkezés, így a használónak nem kell bonyolult szabályokhoz igazodnia. Mégis nagyon kevesen használnak elektronikus számlázást.

Pedig a piacon számos szolgáltató van, aki speciálisan az elektronikus számlázáshoz kialakított rendszert kínál. Ezeknél a rendszereknél csak arra kell figyelni, hogy a választott megoldás megfeleljen a jogszabályokban rögzített feltételeknek, főleg a számlázással kapcsolatos alapelveknek.

Emellett érdemes felkészülni arra is, hogy az adóhatóság az elektronikus számlák ellenőrzésekor a szokásosnál nagyobb figyelmet fordít a számlázó program, illetve a vállalatirányítási rendszer egyes további részeinek (pl. könyvelési modul) vizsgálatára is.

Többek között a Pannon Szoftver Kft. is kínál egy, a kategóriájában egyedülálló megoldást az elektronikus számlázás kezelésére. Az e-számla modult kifejezetten az e-számla szolgáltató (E-számla Zrt., Argeon Kft.) rendszeréhez fejlesztettük ki, ami a számlázó programunkat (illetve vállalatirányítási rendszerünket) köti össze a lánchitelesítő e-számla rendszerével.

A modulról bővebben a weboldalunkon olvashatnak: http://www.helix-software.com/hu-HU/Modulok/E-szamla-elektronikus-szamla.html

A továbbiakban 2013. január 1-jétől lényeges változás várható az elektronikus számlázással kapcsolatos technológiai megoldások terén: az e- számla várhatóan előállítható lesz egyéb informatikai megoldások segítségével, feltéve, hogy a számlázással kapcsolatos alapelveket az adózó bizonyíthatóan teljesíteni tudja. Mindez új lendületet adhat a módszer terjedésének.

Addig is egy biztos, ha megfelelő informatikai megoldást választunk az elektronikus számlázás kezeléséhez, és betartunk minden alapelvet, nincs mitől félnünk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése